logo buurt en zo

Open dag 2017

1 juli 2017, van 10:00 tot 17:00 | Buurt & Zo, Prins Hendrikstraat 28 en Julianalaan 47, Pijnacker

Het doel van de open dag was om te laten zien welke organisaties en instanties een plekje voor hun activiteiten hebben gevonden in het verzamelgebouw, het sociaal cultureel buurtcentrum Buurt & Zo in Pijnacker. Een keer per jaar laten de bibliotheek en de huurders op een open dag extra van zich horen met informatie, rondleidingen, demonstraties en workshops.

 Het programma zag er als volgt uit:

         

SCHRIJVEN DOOR DE EEUWEN HEEN

Bibliotheek:  10.00-17.00 uur

De tentoonstelling over het ontwikkelen van schrijfmaterialen was deze open dag voor het laatst te zien in de bibliotheek. Net als de keren in mei en juni  gaf Mark Hale tekst en uitleg bij de getoonde materialen.

 
                                                                                                                                                                             

RODE KRUIS

Zaal 5: van 10.00-17.00 uur

Het Rode Kruis gebruikt het gebouw voor soos -en cursusactiviteiten, zoals EHBO voor jongeren en volwassen EHBO. In zaal 5 werd deze dag naast voorlichting en demonstraties EHBO gegeven. Ook waren zelfgemaakte spullen en Rode Kruis gadgets te koop.

 
                 NCB OPLEIDINGEN – inburgering, alfabetisering en Nederlandse taal NT2

Zaal 2: 10.00-17.00 uur

De NCB is een opleidingsinstituut dat naast inburgeringslessen ook taallessen geeft aan mensen die Nederlands als tweede taal hebben en alfabetiseringscursussen.
Hanna Tuijtel (coördinator) toonde lesmateriaal en gaf informatie. Er waren demonstratielesjes.

 
 anjovanhemert2            ANJO VAN HEMERT, ZANGLES

Bibliotheek: 11.00-11.30/11.45 uur

Enthousiaste leerlingen van de zangdocente Anjo van Hemert Alt-Mezzosopraan & Zangschool gaven om 11.00 een demonstratie van hun talenten. De presentatie duurde ca.40 minuten.

 
             Leer schilderen als een impressionist! ANJARANJA, Workshop

Zaal 1: van 11.00-11.45 uur en 12.00-12.45 uur

Tijdens de open dag van Buurt & Zo gaf Anja Brand-Heemskerk een workshop voor volwassenen en voor kinderen. Impressionisten waren schilders uit de 19de eeuw die de kleuren mengden op het doek om zo meer licht en kleur te in het schilderij te krijgen. Ze schilderden vaak buiten en direct naar de natuur. In deze workshop leer je kleuren mengen op papier, precies zoals de impressionisten deden. Anja Brand-Heemskerk geeft al een aantal jaar teken- en schilderles achter de Bibliotheek. In september starten weer twee cursussen tekenen en schilderen: één voor kinderen en één voor volwassenen. Vraag voor meer informatie en inschrijven naar de folder of kijk op www.anjaranja.nl. Tot ziens bij Buurt & Zo!

 
             PARTICIPE VLUCHTELINGENBEGELEIDING

lounge: van 10.00-15.00 uur

Een zeer gedreven groep mensen gaf op de Open dag van Buurt & Zo tekst en uitleg over het begeleiden van vluchtelingen. Vluchtelingenbegeleiding Pijnacker-Nootdorp biedt maatschappelijke en juridische ondersteuning aan vluchtelingen met een verblijfsstatus (“statushouders”). Deze mensen zijn rechtstreeks vanuit een asielzoekerscentrum in de gemeente Pijnacker-Nootdorp komen wonen. Het team van Vluchtelingenbegeleiding bestaat uit een groot aantal enthousiaste vrijwilligers en enkele vaste medewerkers. Van het inschrijven bij scholen tot het organiseren van workshops en van het aanvragen van zorgverzekeringen tot het tolken tijdens spreekuren: er zijn vele activiteiten denkbaar. Alle met als belangrijkste doel: statushouders zo goed en snel mogelijk zelfredzaam maken in de Nederlandse samenleving. Mocht u vragen hebben over het werk of geïnteresseerd zijn zelf een steentje bij te dragen, dan bent u van harte welkom. 
Mayke van Manen Coördinator Vluchtelingenbegeleiding Pijnacker-Nootdorp
 

 
                                                    Historisch Genootschap Oud Pijnacker (HGOP)

Bibliotheek: 11.00-16.00 uur

Het HGOP heeft een vaste plek in de bibliotheek. Zij zijn regelmatig op vrijdag en zaterdags aanwezig  en kunnen belangstellenden met vragen en verhalen over de geschiedenis van Pijnacker hier terecht. Er zijn doorlopende exposities met wisselende thema’s. Nu te zien: Gebeurtenissen waar Pijnacker voor uitloopt. Vrijwilligers van de HGOP waren deze dag  tussen 11.00 en 16.00 uur aanwezig.

 
             MUZIEKVERENIGING EXCELSIOR - Presentatie

Lounge: 15.30-16.30 uur

Ook Muziekvereniging Excelsior lliet van zich horen op de Open Dag. U kent Excelsior waarschijnlijk van het Symfonisch Blaasorkest, dat regelmatig in Pijnacker optredens verzorgt. Maar u kunt bij Muziekvereniging Excelsior ook lessen volgen op dwarsfluit, klarinet, saxofoon of trompet. De lessen worden gegevendoor gekwalificeerde docenten. Èn muzikanten die nog niet ervaren genoeg zijn voor het grote orkest, kunnen deelnemen aan het Aspirantenorkest van Excelsior.
Om 15:30 uur werd de jaarlijkse Voorspeelmiddag gehouden. Leerlingen van Excelsior lieten aan iedereen horen wat ze het afgelopen jaar geleerd hebben. Ook het Aspirantenorkest heeft aan deze Voorspeelmiddag meegedaan.
Heeft u belangstelling voor blaasmuziek en u bent benieuwd hoe dat klinkt, kijk dan naar het filmpje hierboven.
Voor meer informatie, neem een kijkje op onze website excelsiorpijnacker.nl of neem contact op met Ingeborg Rietveld via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

 
             SPEELGOED LENEN BIJ SPEELOTHEEK HARLEKINO

Bibliotheek: 10.00-17.00 uur

Speelotheek Harlekino biedt al 25 jaar een uitgebreide collectie speelgoed en spelmaterialen voor kinderen van 0 tot en met 8 jaar. Harlekino heeft zo’n 1000 stuks buitenspeelgoed, bouwspeelgoed, materiaal dat de fantasie, de expressie of fijne motoriek stimuleert. Ook puzzels, denkspellen en gezelschapsspellen.
Tot de ruim 200 leden behoren gezinnen, maar ook grootouders en oppasgezinnen.
Sinds juni 2016 maakt Harlekino deel uit van Buurt & Zo en hebben zij een plekje gevonden in de bibliotheekruimte aan de Julianalaan in Pijnacker. Lidmaatschap van de speelotheek kost 20 euro per jaar. Met een abonnement kun je voor vier weken twee stuks speelgoed lenen en daarnaast 10 boeken. Speelgoed is, net als de boeken, 6 dagen per week te leen tijdens de ruime openingstijden van de bibliotheek. Op woensdag- en zaterdagochtend zijn vrijwilligers van de speelotheek aanwezig voor advies.

 
             TAALHUIS

Bibliotheek: 10.00-17.00 uur

Medewerkers van het Taalhuis lieten u kennis maken met hun werk en geven informatie over alle taal projecten in Bibliotheek Oostland. Zij lieten de vele mooie materialen zien uit hun Taalhuiscollectie: materialen die speciaal gericht zijn ter extra ondersteuning van de deelnemers van het Taalhuis. Daarbij toonden zij ook  de speciaal samengestelde tassen die worden gebruikt voor het project Taalvisite.
Wilt u meer weten over wat het Taalhuis is en doet, dan kunt u hier meer informatie vinden.

 
             NIET ZONDER BOEKEN OP VAKANTIE!

Bibliotheek: 10.00-17.00 uur

Boekverkoop, de bibliotheek helpt aan extra leesvoer, in de periode van 19 juni tot 10 juli worden afgeschreven boeken te koop aangeboden. Informatieve boeken, jeugdboeken en romans zijn te koop  voor € 1,00 per stuk en tijdschriften voor € 0,10. Zo’n afgeschreven boek is makkelijk mee te nemen op reis om het dan vervolgens op het nachtkasje te laten liggen voor een volgende reiziger.
Allerlei genres boeken zijn vertegenwoordigd, dus voor elk wat wils. Ook niet-leden van de bibliotheek zijn van harte welkom bij de verkoop die plaatsvindt in de vestigingen Berkel, Bleiswijk, Pijnacker en Nootdorp.

 
               

 

Alle informatie over de bibliotheek zelf en over Buurt & Zo vindt u op de websites: www.bibliotheekoostland.nl en www.buurtenzo.nl.

Meer activiteiten in Pijnacker-Nootdorp en in Lansingerland vindt u op www.evenementenkalenderoostland.nl