logo buurt en zo

Rode Kruis

Als medegebruiker van Buurt & Zo wil ik het Rode Kruis graag nog even bij u op de kaart zetten.

logo RODE KRUIS

Iedereen kent Het Rode Kruis. Het is regelmatig op televisie te zien waar rampen zijn gebeurd en waar in oorlogsgebieden mensonterende situaties ontstaan. Rampen gebeuren meestal in het buitenland ver weg en dat betekent dat we dan geld gaan inzamelen en goederen versturen. Ook worden soms deskundigen gestuurd om te assisteren bij de problemen die daar zijn.

In eigen land zijn rampen gelukkig zelden. We weten nog wel van de vuurwerkramp in Enschede en de crash van het vliegtuig in Badhoevedorp. Voor de meeste mensen houdt het daarmee op of ze gaan verder terug in de geschiedenis en hebben het over de watersnood in 1953. Echter recent waren er ook kleine rampjes, waarbij mensen geëvacueerd moesten worden. Zoals een brand in een flatgebouw waar overwegend 55-plusers woonden. En zo zijn er meer situaties; wel 10 per jaar.

Oh ja; met die vluchtelingen vorig jaar heeft het Rode Kruis ook geholpen. Dat wist u misschien nog.

Dat er wekelijks 70 vrijwilligers actief zijn in Pijnacker-Nootdorp met Rode Kruis activiteiten is niet echt breed bekend.

Ja, de ruim 200 gebruikers van de soos, de midzomer en midwinterfeesten hebben de weg wel gevonden.

Ook zijn er wel ouders van kinderen die weten dat er jeugd-EHBO wordt gegeven aan jaarlijks zo´n 30-tal kinderen.  De laatste twee jaren zijn er ook een aantal mensen die de EHBO voor volwassenen bij de Afdeling van het Rode Kruis hebben gevolgd.

Ook gaan er jaarlijks zo´n 30 mensen met lichte of zware beperking met vakantie in een van de twee zorghotels of het J. Henry Dunant schip.   

De telefooncirkel waar zo´n 20 alleenstaande ouderen gebruik van maken weten wel bij wie ze moeten zijn.

Sommige middelbare scholieren maken kennis met de afdeling Rode Kruis als ze daar hun maatschappelijke stage voldoen. 

Fred Tijssen (Voorzitter)

tel. 015-8890189